A méregtelenítésről I.

2014. augusztus 01., 15:06

Az ókorban és a korai középkorban már megjelentek a különféle gyógyító csoportok, papok, sámánok, tudók, vajákosok, füves asszonyok, akik rendelkeztek ismeretekkel elsősorban a gyógy és egyéb növények terén és képesek voltak ezek különféle felhasználásával gyógyítani, méregteleníteni. A középkorban a hiányos és egyoldalú táplálkozás jelentett problémát, kiemelkedően a tömeges húsfogyasztás volt melegágya a kialakult betegségeknek (köszvény, egyéb ízületi deformitásokkal járó betegségek, hiánybetegségek). Továbbá akkoriban a hiedelmek és babonák, értelmetlen, haszontalan „gyógyító módszerek” nagyban befolyásolták a fejlődést, lassítva a gyógyító eljárások széleskörű elterjedését. A XIX. században a társadalmi rétegződés és a gazdasági körülmények állandó változásai, a háborúk, a hiány okán kényszerűségből teremtettek olyan körülményeket, melyek sokszor jótékonyan hatottak a lakosság széles rétegeinek egészségére. Gondolok itt a cukor, tej, hús hiányára. A 70-es évektől Európa nagy részén a propaganda az volt, hogy a gazdaság élénkítése céljából a hús, tej és kenyér fogyasztásának fokozását kell előtérbe helyezni és egészséges ételként beállítani őket, a kampány sikere alapozta meg a mai kor betegségeit és étkezési szokásait.

A méregtelenítés és salaktalanítás, mint fogalom a kilencvenes években kezdett nyugaton megjelenni, napjainkban már divatos minden, ami a két területtel összefügg. A gyártó és kereskedelmi cégek képviselői trendeket teremtettek és hatalmas iparág épült rájuk. Jellemző a megosztottság és az értelmetlen versenyhelyzet, melyet a média eszközeivel tovább éleznek, ennek ellenére a potenciális felhasználók tapasztalatok híján nehezen tudnak választani. Termékek és eljárások sokaságából lehet választania azoknak, akik szeretnének törődni a testükkel-lelkükkel és alkalmaznának méregtelenítő-salaktalanító eljárásokat. A városi lakosság lehetőségei korlátozottabbak a táplálék minőségének, beltartalmának ellenőrzésével kapcsolatosan, a vidéki embereknek módjuk és lehetőségük van arra, hogy akár a saját élelmezésük egy részéről a” háztáji gazdaságban” gondoskodjanak, így egészségesebben tudnak táplálkozni. Sajnos az aromaipar térhódításával és a korrupt engedélyezési folyamatok bevezetésével ma már nem tudható egy feldolgozott élelmiszerről sem, hogy valójában honnan származik, miből készült és milyen arányban tartalmazza a megjelölt összetevőket. A kémiai tartósítási eljárások pedig hatalmas terhelést rónak minden fogyasztó szervezetére. Tömegesen jelent meg a 80-as évektől az ételallergiák széles sora, melyek egyik okozója a színezőanyagok, aromák, tartósítószerek, állományjavítók értelmetlen, mértéktelen felhasználása az élelmiszerekben. A média kifejezett hatása okán és a felhalmozásra, túlzott fogyasztásra való ösztönzés eredményeképpen a betegségek kialakulása felgyorsult, hihetetlen mértékben megnőtt a túlsúlyos emberek aránya, majd ezekből a tünetekből komoly népbetegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek, emésztőrendszeri betegségek sora, stb.) alakultak ki, melyek elleni harc a napjainkban már szinte minden állam egészségügyi politikájának része. A számomra fejlettnek ítélt társadalmakban (India, távol kelet országai) és kultúrkörökben komoly hagyománya van a méregtelenítésnek és a salaktalanító eljárásoknak. Ennek oka véleményem szerint az, hogy a hitrendszerben a test-lélek-szellem kapcsolata-az EGÉSZség megjelent és a fizikai testet nem egy élvezeti központként, hanem „templomként”fogják fel és tisztelik, megértették az ”elkoszolódása", savasodása és a lélek betegségeinek összefüggését. Valamint a táplálékot tisztelik, megbecsülik, és nem fogyasztanak belőle többet, mint, amennyire szükség van. Ott az étkezés akár 1000 éves tradíciókon alakul, része a családi kötelék erősítésének, valamint törekszenek nyers, élő ételeket fogyasztani és lehetőség szerint nem fogyasztanak gyógyszert, hanem hagyományos gyógyítók eljárásait használják. Az európai kultúrában is jelen van a méregtelenítésnek néhány kezdetleges, főleg egyházi ünnepekhez kötődő eljárása, gondolok itt a 40 napos böjtre, ami megfelel a muzulmán hitben jelen lévő Ramadan ünnepnek. Bár mindkét önmegtartóztató folyamat vége egy nagy lakoma vagy ünnep, ami véleményem szerint nem jelent megoldást semmilyen szinten az emberi szervezet méregtelenítésére. Hitem szerint kizárólag egy tartós, életforma jellegű, tudatos élet jelent kizárólag megoldást, ami a zavaros, elszigetelt, városi közegben ugyan nehezen kivitelezhető, de mindenre van megoldás, érdemes szakember segítségét kérni.

Ettől függetlenül az ok és a megoldás a gyökerénél keresendő véleményem szerint, mivel a politikai háttér és a média eszközeinek támogatásával a vegyiparból és élelmiszeriparból származó pénz mozgatja a rendszert, így alapvetően a kisembereken kívül senkinek sem érdeke az egészséges táplálkozás és a gyógyulás. Ennek egyenes következménye, hogy az egyéni szinteken kell a döntéseket meghozni és megkeresni a személyre szabott megoldást.



Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!











« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Karakó István Természetgyógyász

9700 Szombathely,

Telefon: +36-20/344-7150
E-mail küldése
Karakó István Természetgyógyász - Magyar